Posted by biznes | File under :
Hodowla strusi biznes.
Struś.



           Jeszcze kilka lat temu mięso strusia na próźno można było szukać na sklepowych półkach.. Jednak duże zainteresowanie zmieniło taki stan rzeczy. Miłośników strusiego mięsa przybywa z roku na rok. Z jednego jaja strusia można przyrządzić jajecznice dla kilkunastu osób.  Mięso strusia znajduję się w menu wielu restauracji. 

         Przysmaki ze strusia chętnie przyrządzane są przez wielu kucharzy.  Jest to pomysł na biznes, który można realizować na wsi. Oprócz walorów smakowych strusiego mięsa przemawia także aspekt zdrowotny. Takie mięso jest bardziej zdrowe, bo zawiera mniejszą ilość tłuszczu i cholesterolu. 

           Właściciel hodowli oprócz sprzedaży mięsa może prowadzić sprzedaż jaj, piór, tłuszczu. Ciekawostką jest fakt, że tłuszcz ze strusia wykorzystywany jest w branży kosmetycznej. Ferma strusi  może oferować wycieczki krajoznawcze dla uczniów szkół. Podczas takich wycieczek uczniowie poznają zobaczą na własne oczy jak wyglądają te ptaki. Od przewodnik po hodowli dowiedzą się o historii i warunkach życia tych zwierząt.
         Strusie są stosunkowo łatwe w hodowli, bo nie wymagają specjalnych warunków. Ptaki te z powodzeniem hodowane są na różnych kontynentach i szybko adaptują się do lokalnych warunków. Samica strusia w ciągu roku jest w stanie znieść kilkadziesiąt jaj.  
        Jeśli przedsiębiorca zamierz prowadzić dużą hodowlę warto jest żeby podpisał umowę na dostawę mięsa np. do supermarketu, restauracji. Prowadzenie takiego biznesu wymaga posiadania odpowiedniej wielkości ziemi. Teren musi być ogrodzony. Należy zbudować pomieszczenia w których strusie będą hodowane. 

       Kolejne wydatki to  bieżące opłaty, koszty zatrudnienia pracowników, pokarm dla ptaków, wizyty weterynarza. Koszty na start uzależnione są od skali hodowli. Reklamę biznesu można prowadzić wśród właścicieli restauracji, szkół itp.

0 komentarze:

Prześlij komentarz