Posted by biznes | File under :


Hodowla trzody chlewnej biznes.
Trzoda.



         Pomysł na biznes na wsi. Polacy w ciągu roku spożywają średnio 40 kilogramów wieprzowiny na osobę. Ta tendencja jest w miarę stabilna i od lat utrzymuje się na tym samym poziomie. Prowadzenie takiego biznesu wymaga dostosowania pomieszczenia do odpowiednich wymogów.

 Produkcja trzody chlewnej może odbywać się na dwa sposoby:
- przedsiębiorca kupuję prosiaki i przekazuję je właścicielowi hodowli
- przedsiębiorca sam zajmuję się wszystkim, hodowla i sprzedaż prosiaków

       Hodowla trzody trwa średnio około 3 miesięcy. Później można sprzedać zwierzęta. Przyjmuje się,  że zwrot z inwestycji następuje już po około 9-12 miesiącach. Koszty na rozpoczęcie to średnio 1000 zł/ m2 powierzchni chlewu. Jeśli przyszły przedsiębiorca planuje budowę, adaptacje budynku na chlew np. 300 m2 to koszty wyniosą około 300 tysięcy złotych. Oprócz tego właściciel trzody musi zakupić pokarm-pasze, prosięta, opłacić media na bieżąco. 

        Warto wspomnieć, ze każdy kto zamierza realizować taki biznes powinien wcześniej sprawdzić plan zagospadarowania przestrzennego. Zdarza się, że plan wyklucza prowadzenie takiej działalności.

        Kolejnym aspektem jest rozmowa z sąsiadami, czy nie będzie stanowic dla nich uciążliwości (nie przyjemny zapach). Przedsiębiorca powinien pomyśleć o podpisaniu stałej umowy na odbiór tucznika, co zagwarantuje mu stałe i pewne dochody.

1 komentarz:

  1. Pomysł niezły, ale odkąd zaczęłam hodować świnie, dziwnym trafem zalęgły się u mnie również szczury. Zapewne przez resztki jedzenia, które zawsze zostają w korytach. Na szczęście wystarczy dobra deratyzacja (sprawdź tutaj!) i problem z głowy.

    OdpowiedzUsuń